Ik zat fout...

11-08-2019

Ik zat fout over HOLISME... en ik geef het toe : 

MIJN ERVARING

Enkele jaren terug had ik geen clue wat holisme was. Laat staan dat ik wist dat het bestond. Toen ik dit woord voor het eerst ergens las draaide ik automatisch met mijn ogen. 'Dit is iets voor geitenwollensokken '.

Toen ik in 2017 op zoek ging naar uitbreiding voor Pupia kwam ik terecht bij een 1 dags opleiding 'shiatsu voor honden'. Het hield in dat we in die dag basistechnieken gingen aanleren om onze en andere honden te kalmeren, laten relaxen en zelfs beter maken. Dit klonk interessant en zeker iets dat ik wou leren om verder mee aan de slag te gaan.

Wat 'shiatsu' betekende wist ik niet. Ik las dat ik honden kon beter maken en dat wou ik doen, de rest was toen bijzaak. Zo doende ging ik die dag naar de opleiding en leerde inderdaad enkele effectieve technieken die ik kon gebruiken. Verder werd er ook regelmatig het woord 'energetisch', 'voelen' en 'HOLISTISCH' (komt van het samenvattende woord 'holisme'). Daar hadden we dat woord weer : Holisme, holistisch... Wat betekende het?   

Ik werd getriggerd. Ik zag die dag dat de honden, die eerst erg nerveus waren omdat we met z'n allen in één klas zaten en er nogal een drukte ontstond door blaffende honden en babbelende mensen, na 10 minuten behandelen erg kalm werden! Ik hoorde verhalen van mede studenten wiens honden ziek waren en weer beter werden door shiatsu. Wat? Hoe dan? De leerkracht sprak van een holistische aanpak, dit was de reden waarom de honden weer beter werden en dat kon je zien aan allerhande factoren. De vacht ging terug blinken, de traanogen en stink adem verdwenen, de ontlasting werd weer vast en de honden waren terug levending. Er werd geen medicatie gebruikt, geen operatie uitgevoerd, de honden kregen geen kalmeermiddel of wat dan ook... er werd gewoon naar de gehele hond gekeken en daarop verder behandeld.  

Dit was het dus. Holisme. Een holistische aanpak. Hier ging het over: Kijken naar het individu. Niet enkel naar de kwaal en er een zo gezegde pleister op plakken zodat het verdween, maar kijken naar het hele lichaam, het uitzicht, de levenswijze, de baasjes, de voeding....
Wauw, mijn ogen en hart gingen open en ik wou vanaf die moment niets anders dan honden (en baasjes) op die manier helpen!
Ik schreef me snel in om een opleiding van anderhalf jaar te volgen om daarna af te studeren als Shiatsu therapeut voor honden! 

RAKKER LEERDE ME DAT EEN DIER WEL DEGELIJK MEER IS DAN WE DENKEN

Vandaag de dag kan ik niet anders meer dan op een holistische manier te kijken naar honden én mensen. Ik vind het nu bijvoorbeeld ook erg belangrijk om ook zelf met een holistische aanpak te worden behandeld wanneer ik naar de dokter moet.

Voor vele mensen en ook dierenartsen klinkt holisme vandaag de dag, net zoals bij mij vroeger, nog steeds als zweverig. Jammer. Het is juist zo belangrijk naar je gehele ík te kijken als je een kwaaltje hebt. Die migraine (voorbeeld) komt érgens van. Ook voor je huisdieren telt dit. Of het nu over een hond, kat, paard, konijn... gaat. 


Met Pupia werk ik samen met jou aan een natuurlijk gelukkige, gezonde hond! 

definitie Holisme

Het holisme
Uit het Grieks ; Holo betekend Geheel

zelfst.naamw.Uitspraak: [ho'lɪsmə]

Visie dat elk geheel meer is dan de som van zijn delen, dat alles onlosmakelijk met elkaar verbonden is filosofie Voorbeeld: `Als je het holisme aanhangt, zie je jezelf als deel van het geheel en anderen (mensen, dieren, planten of voorwerpen) als je andere ik.`

Iets is holistisch wanneer er naar het geheel wordt gekeken en niet naar de som van de verschillende onderdelen waarvan iets is opgebouwd. Bij een holistische geneeswijze wordt het gehele individu betrokken.

Volgens het holisme hangt alles met elkaar samen. Iets kan niet bekeken of geanalyseerd worden door naar een gedeelte van dat geheel te kijken.

Disclaimer

Shiatsu kan bijdragen tot de gezondheid van jezelf en je hond. Shiatsu verbeterd de gezondheid bij kwalen als verkoudheid, spierpijn, stinkende adem, traanogen, artrose, vachtproblemen, hotspots...enz.
Bij acute koorts aanmaken, ernstige letsels of breuken, ernstige bijtwonden, acute allergische reacties, hoge koorts of koliek moet u meteen naar de (dieren)arts gaan! Hier kan shiatsu enkel een ondersteuning in het genezingsproces bieden.

Verder geef ik graag mee dat ik nog steeds samenwerk met Westerse* (dieren)artsen en hun werk enorm respecteer. Zelf los ik zo veel mogelijk op met shiatsu bij mezelf en mijn eigen huisdieren. Wanneer nodig schakel ik de hulp in van een Westerse* (dieren)arts. Ik sta voor een evenwichtige samenwerking tussen Westerse en Oosterse geneeskunde en denk dat deze elkaar op veel vlakken enorm kunnen aanvullen.

*Westerse artsen = Artsen die niet op Oosterse of alternatieve manier werken. Zij werken op de manier die we hier in Europa en Amerika gewend zijn.