Afscheid van een vriend
AFSCHEID VAN EEN VRIEND.🥀
Afgelopen week moest ik afscheid nemen van een wandelhondje dat al min. 5 jaar klant is bij Pupia...
Elke keer wanneer zoiets gebeurt komen er (achteraf) tranen in mijn ogen. Ik probeer niets te laten merken aan de hond in kwestie.
Het laat me ook altijd nog sterk denken aan 2 jaar geleden toen ik na 15 jaar afscheid moest nemen van mijn eigen hond Rakker (zie logo)
Ik kom elke dag nieuwe honden tegen, maar sluit ze allemaal in mijn hart. Lieve Tockay is nu een sterretje✨
Ik bekijk honden ALTIJD als familie lid, niet als 'beest'. Het begon met Rakker die mijn ogen deed open gaan en ik wil deze lijn graag doortrekken in het werk dat ik verricht met Pupia.
Het is voor mij zó belangrijk dat hondjes zich goed voelen in de jaren dat wij ze mogen hebben! ❤️
Wat nu? Wat als jij afscheid moet nemen van jouw vriend?
Er zijn natuurlijk twee mogelijkheden hoe het pijnlijke moment kan gebeuren. Je huisdier kan een natuurlijke dood sterven of je kan euthanasie aanvragen bij je dierenarts wanneer jullie beide vinden dat je huisdier lijdt en geen levenswaardig leven meer heeft. Dit gebeurt in twee stappen : Je hond/kat moet nuchter zijn op de moment dat de euthanasie plaatsvind. Je kan er voor kiezen naar de praktijk te gaan of alles thuis te laten gebeuren. Ik zelf ben een grote voorstander van een thuiseuthanasie omdat dit een vertrouwelijke omgeving voor je huisdier is.
Wanneer de dierenarts ter plaatse is (of jullie in de praktijk zijn) kan je nog steeds kiezen of het doorgaat of niet tot het laatste moment. Wanneer je beslist door te gaan, dient de dierenarts eerst een slaapspuitje toe zodat je huisdier zachtjes inslaapt. Het hartje zal trager kloppen en je huisdier is niet meer bij bewustzijn. Daarna volgt het spuitje dat alle functies in het lichaam stop zal zetten en laat het hartje langzamer en langzamer kloppen tot het uiteindelijk stopt.
-> Bij andere soorten huisdieren (bv. vogels, vissen,...) kan de euthanasie iets anders lopen omwille van het verschil in lichamelijke samenstelling.
Je vriend slaapt nu voor goed. Wat nu?
Ook hier zijn er verschillende mogelijkheden om het lichaam van je huisdier een laatste plek te geven :
- Eerst en vooral : Je mag je dier (eender welke soort) NOOIT bij het restafval meegeven (logisch voor dierenvrienden, I know, maar ik moet het toch even meegeven...)
- Je kan je huisdier meenemen naar huis en laten cremeren. Afhankelijk van de grootte van het dier zal de duur en prijs van de crematie verschillen. Meestal kan je je huisdier na 1 of 2 dagen ophalen. Je kan zelf je urne kiezen en eventueel een stukje vacht bijhouden.
- Je kan je dier naar een dierenbegraafplaats brengen.
- Je kan je huisdier achterlaten bij de dierenarts. Wanneer je de euthanasie thuis laat gebeuren mag de dierenarts het lichaam niet meenemen tenzij hij hiervoor een vergunning heeft.
- Dierenartsen hebben als het goed is een vriezer staan waar zij de lichamen van overleden huisdieren bijhouden en om een bepaalde tijd deze vriezer laten legen door een firma. Je huisdier kan dan in een gezamenlijke crematie gecremeerd worden, of verwerkt worden door de firma.
- Je kan je huisdier laten ophalen door een verwerkings firma en betaald dan zelf de kosten voor ophaling.
- Je kan je huisdier ook begraven in eigen tuin, mits dit van je gemeente mag! Informeer eerst bij je gemeente. Wanneer de gemeente je een positief antwoord geeft moet je nog rekening houden met onderstaande voorwaarden :
- het dier mag niet gestorven zijn door een besmettelijke ziekte
- het dier mag niet meer dan 10 kg wegen
- de grond mag niet klei- of leemachtig zijn
- de put moet minstens een halve meter diep zijn
- u mag het dier niet begraven in plastic of een andere slecht afbreekbare verpakking
- u mag het dier niet begraven op openbaar terrein
Wat hebben wij met Rakker gedaan?
Je weet het ondertussen wel, ik heb Rakker 15 jaar lang gehad. In mei 2017 werd hij een sterretje. Op het einde was hij helemaal 'op'. Hij zag niet goed meer, kon niet meer goed rechtstaan of liggen, zijn lichaam had veel vet-cysten, hij had weinig eetlust en at dus niet veel meer (terwijl hij echt een bourgondiër was!) , zijn vacht zag er onverzorgd uit (hij had altijd een prachtig glanzende vacht met een bruine schijn die door kwam), hij plaste zichzelf soms helemaal onder, begon te huilen 's nachts en was helemaal de weg kwijt en verdwaasd (net alsof hij dement werd)... Wanneer je dat ziet bij je huisdier weet je wel wat de beste beslissing is ondanks dat de knoop doorhakken steeds heel moeilijk blijft. Wij hebben getwijfeld tot de laatste seconde en voelde ons ondanks de duidelijke 'tekenen' dat hij 'op' was ergens toch schuldig... Achteraf begrijpen we natuurlijk dat we een goede beslissing hebben genomen.
Je weet het ondertussen wel, ik heb Rakker 15 jaar lang gehad. In mei 2017 werd hij een sterretje. Op het einde was hij helemaal 'op'. Hij zag niet goed meer, kon niet meer goed rechtstaan of liggen, zijn lichaam had veel vet-cysten, hij had weinig eetlust en at dus niet veel meer (terwijl hij echt een bourgondiër was!) , zijn vacht zag er onverzorgd uit (hij had altijd een prachtig glanzende vacht met een bruine schijn die door kwam), hij plaste zichzelf soms helemaal onder, begon te huilen 's nachts en was helemaal de weg kwijt en verdwaasd (net alsof hij dement werd)... Wanneer je dat ziet bij je huisdier weet je wel wat de beste beslissing is ondanks dat de knoop doorhakken steeds heel moeilijk blijft. Wij hebben getwijfeld tot de laatste seconde en voelde ons ondanks de duidelijke 'tekenen' dat hij 'op' was ergens toch schuldig... Achteraf begrijpen we natuurlijk dat we een goede beslissing hebben genomen. We kozen voor een thuiseuthanasie. We gaven hem de dag ervoor nog ALLES wat hij lekker vond en vertroetelde hem geen 100 maar 200%. 's Avonds mocht hij niet meer eten omdat de euthanasie 's morgens plaats vond en je huisdier dan nuchter moet zijn. Al een geluk had hij geen grote eetlust meer.
Rakker is uiteindelijk in mijn armen gestorven met heel het gezin waar hij zo zot van was rond hem. Heel emotioneel, heel mooi. We brachten hem daarna naar Anverpia Liberty om hem te laten cremeren. Vanaf toen staat hij in het huis van mijn ouders, samen met zijn favoriete speelgoedje naast hem dat we hebben laten bronzeren.
Handige links
De eerste toont je welke firma's huisdieren komen ophalen. Let wel op : selecteer 2° Categorie 1 materiaal - in het bijzonder kadavers van gezeldschapsdieren.
De tweede link is een lijst met erkende crematoria en huisdierverwerkers.
Dierenbegraafplaatsen in België vind je in:
- Zwijndrecht (Antwerpen): enkel urnen.
- Ninove (Oost-Vlaanderen)
- Gelrode (Aarschot)
- Luik.
- Sint-Pieters-Woluwe (Brussel)
- Rosières (Waals-Brabant)